Függönyözés otthonról? Vajon lehetséges ez??


 

   Legelőször 4-5 éve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy függönyboltunk profilját webshoppal bővíteném. Ám amint megszületett az ötlet, azonnal feltornyosult ezernyi kérdés, ennek kivitelezése tekintetében.

Hogyan is lehet otthonról függönyözni? Egyáltalán lehet-e?

 Ma már igen színes építészeti megoldások miatt nemigen vannak egyforma méretek, más-más tanácsok alapján máshova fúrjuk karnisainkat, eltérő az ízlésünk fazonok tekintetében, a különböző területeken eltérő anyagmennyiséggel varrjuk függönyeinket, stb…..  Amúgy is mérhetetlen mennyiségű anyag között tudunk már nézelődni, lehetőségünk van számtalan forma közül választani. Ezt vajon neten keresztül hogy?? Ki lesz, aki elmondja, hogy hogyan célszerű lemérni ablakunkat? Ki lesz, ki javasolni fog egy szükséges anyagmennyiséget? Ki mondja meg, hogy meddig érjen a készre varrt függönyünk? Ki lesz, ki egyáltalán megvarrja? Sőt, ki fogja nekünk kiszámolni, hogy az erre tervezett összeg vajon elég lesz-e? Hogyan fogunk tudni kalkulálni anyagválasztás, varrás és az ehhez szükséges kellékek árával?

 Ilyen és még higgyétek el rengeteg kérdés felmerült az ötlet kapcsán és mivel azóta sem tettem le az ilyen irányú tervemről, így egy kicsit jobban beleástam magam a netes vásárlók szokásaiba, számtalan webshop működési elvébe. Kutakodtam külföldi oldalakon és persze körbejártam a kis hazánk adta lehetőségeket is. Most engedd meg, hogy kicsit kifejtsem véleményemet az itt tapasztaltak alapján.

 Az internet fontosságát úgy hiszem, hogy ma már nem lehet megkérdőjelezni. Lehet szeretni, lehet nem szeretni, de vitatni, hogy mennyire gyorsan és mennyire hirtelen nyitottá vált a világ mindenki számára, szerintem lehetetlen. Bődületes mennyiségű információval, világ szintű hírekkel, eseményekkel, tudásanyagokkal lát el mindenkit nap, mint nap, néhány gombnyomás által.

Nyilván ez a kitárult világ rejt magában nem kevés veszélyt is, de ezzel szemben annyira sok lehetőséget tartogat, hogy eleve hátránnyal tud csak indulni ma már, aki ezt nem látja be, nem képezi magát, az embereit, nem fejleszt ilyen irányban. Sajnos azt is le tudjuk szögezni, hogy a nálunk sokkal jobban fejlődő országokban már szinte teljesen eltűnt az üzletekben történő értékesítés és ahogy a tendencia mutatja, itt sem az a kérdés, hogy mi eljutunk-e majd idáig, hanem csak az, hogy hány évet kell még várnunk erre!?

Másik „akadályként” felmerült bennem az a kérdés is, hogy ki is vásárolna otthonról függönyt jelenleg, amikor számos bolt profiljában (többek között a miénkben is) szerepel a helyszíni felmérés lehetősége is!? Lemérjük, megvarrjuk, kivisszük, feltesszük! Ez miért nem a csúcs a függönyözésben? Biztos vagyok benne, hogy vannak más okai is, de én jelen pillanatban ezeket tartom a legjobb magyarázatoknak:

1. Nem mindenki szeret idegeneket beengedni az otthonába.

2. Aki évek óta háztartást vezet és még lehet, hogy fiatal korábban szülői segítséggel vagy tanács alapján varratta függönyeit, az ma már tudja, hogy mit kell figyelni, hogyan kell mérni és nincs szüksége további tanácsra.

3. Nagyon sokan vannak (én is ide tartozok), akik tudják, hogy milyen környezetben szeretnek élni, milyen hangulatot szeretnének az otthonukban érezni és nem feltétlenül van arra szükségük, hogy mások befolyásolják választásában. (itt természetesen nem technikai tanácsokra gondolok, hanem csak saját stílusuk kialakítására, saját elképzeléseik megvalósítására)

4. Nem mindenki közelében találhatóak nagy választékú lakástextil-boltok, ahol mint stílusban, mint árban megtalálják a számukra megfelelőt.

5. Nem mindenhol található olyan profi varroda, ahol szívesen otthagyjuk a kiválasztott anyagainkat.

6. Előfordul, hogy látunk a neten valami számunkra tökéleteset, de a sokadik boltba való szaladgálással sem találunk rá.

7. Sok mindenkinek okoz gondot a szalonok nyitvatartási ideje, hogy munka után még valahova elutazzon, körbenézzen, maradjon idő a válogatásra.

8. Egyszerűen csak egyre gyorsabb a világ és amit akár otthonról, gép előtt ülve el tudunk intézni, arra már nem a pihenésre, nem a gyerekekre, sem a háztartásra szánt időből fogjuk elvenni.

9. A nemrég elkészült függönyünket egy kis baleset érte? (Megolvasztottuk vasalóval, háziállatunk kiszakította, ablaknyitásnál megsérült, stb…) Tudjuk a méretet, ismerjük az anyagot, miért is indulnánk újra neki a tortúrának, amikor 5 perc alatt újat tudunk rendelni?!

10. Bővítésnél, átalakításnál szükségünk lett még néhány függönyre?

11. Télen hosszú, nyáron rövid függönyöket használunk vagy csak szeretnénk egy másik garnitúrát is, mert beleszerettünk egy új mintába?

12. Festés után cserén gondolkozunk? Minden méretünk változatlan, csak kinéztünk egy szuper anyagot?

13. Kitaláltuk, hogy függönyünk dekoranyagából szívesen varratnánk terítőt, díszpárnákat vagy épp ülőpárnákat a székekre?

14. Új étkezőasztal érkezett és más méretű terítőre van szükség? Vagy éppen éttermünkben, szállodánkban már kissé elhasználódott és megérett a cserére?

15. Ez egy kissé más megközelítés, de sajnos számolni kell vele: megtaláltuk az üzletben a megfelelő anyagot, de szinte a duplájáért, mint ahogy mi itt a neten látjuk? Érdekel minket ilyenkor a bolti árképzés? Ugyanazért hajlandóak vagyunk kifizetni többet?

16. Kisebb közösségben élünk, ahol nem szeretnénk mindenkinek az orrára kötni, hogy mire, hol, mennyi pénzt költünk?

 Lehetne még tovább keresni az okokat, de talán ennyi érv felsorakoztatásából is látszódhat, hogy tényleg adódnak olyan helyzetek, amikre mindenféle bonyolultság nélkül, egyszerűen, gyorsan, a munkahelyünkről vagy tényleg otthon a fotelban ülve is tudunk megoldást találni. Végeredményként pedig, ha van rá mód és lehetőség, akkor miért ne könnyítenénk életünket, miért ne élnénk vele??

 

 Viszont itt azt is ki kell jelenteni, hogy valóban léteznek ennél bonyolultabb kivitelezési módok ( nem egyenes karnisra kell függönyt varrni, speciális méretekkel kell dolgozni, egyedi problémára kell megoldást találni), amikor örülni kell, hogy létezik és élni kell a helyszínen történő segítségnyújtás lehetőségével.

 

 Végig néztem számtalan „anyagos” oldalt, hogy én hogyan is tudok vásárolni ilyen terméket a neten, hisz némi előnyöm van, mert talán valamennyit konyítok a dologhoz! Legnagyobb meglepetésemre azonban körülbelül a tízedik webáruház ajánlott fel olyan választási lehetőségeket, hogy tényleg azt vásárolhassak, amit szeretnék. Nem a felajánlott méretben, nem csupán néhány féle kivitelezési formában, hanem akkorát, amekkora centiméterre pontosan az ablakomra illik és olyan varrási módon, amit én elképzeltem. Mert az ember azt gondolom, hogy itt sem szeretne megalkudni és köztes megoldásokat keresni, hanem pontosan azért szeretne fizetni, amire neki szüksége van.

Ezeken az oldalakon történő „próbavásárlásaim” alkalmával viszont felfedeztem egy csomó olyan hiányosságot, ami talán az eddig említettnél is fontosabb…. ez pedig nem más, mint az, hogy nem vagyunk elegendő információval ellátva, ami megnehezíti vagy akár meg is akadályozhatja az ilyen módon történő vásárlást.

 

 

 Hiszem, hogy olyan oldalakról lehet nyugodt szívvel vásárolni, ahol minden olyan méret, minden olyan tulajdonság fel van tüntetve, amitől mi meg vagyunk győzve arról, hogy pontosan tudjuk, hogy mit fogunk kicsomagolni otthon. Ha minden szükséges információval ellátnak minket és nem maradnak kérdőjelek a fejünkben, akkor azt hiszem, hogy teljesen tudatosan, örömmel lehet válogatni.

Viszont így sajnálattal tapasztaltam, hogy bármennyire is tekintem ezt valamelyest szakmámnak, még így is fejtörést okozott nagyon sok helyen a rendelés. Hogy tud így más, aki még ennyire sem ért ehhez, nyugodtan vásárolni??

Pedig netes rendelésekben, ruha vásárlásban, cipő vásárlásban, konyhai eszközökben, gyerekjátékokban már van tapasztalatom, higgyék el..! Valahogy azonban ezen a területen még azt tapasztaltam, hogy nem könnyű egy ilyen oldalt úgy összerakni, olyan segédletekkel ellátni, olyan kalkulátorokkal és szűrőkkel ellátni, hogy fel tudja venni a versenyt az online piacon. Viszont akinek ez idáig sikerült és megfelelően üzemel, az előtt le a kalappal!!

 

 Mivel én preferálom továbbra is ezt a dolgot, ezért eldöntöttem, hogy egy kis segítség gyanánt leírom azokat az általánosnak vált szabályokat, amikkel könnyebbé lehet tenni bárki számára a neten kért adatok megadását, a mérés szabályait, egy-egy függöny sajátosságát, azokat a dolgokat, amiket mindenképp tudni kell egy jó vásárláshoz. Összegyűjtöm a legáltalánosabb varrási módokat, javasolok anyagmennyiségeket.

 

 

Amennyiben ez a te számodra is hasznos lehet, hamarosan újra várlak, itt az oldalon!

 

                    

 

                      Legyen szép napotok!!                              

                                                                                                                   Renáta

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kiskunhalas

Panoráma Függönyszalon

CKiskunhalas
Szilády Áron u. 11.

T+36 20 91 32 102

F+36 77 741 180

 

Adatkezelési tájékoztató

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk a legjobb szolgáltatás és felhasználói élmény érdekében.